כלל סוגי התה מגיעים מצמח הקמליה (תה) וההבדל ביניהם נעוץ בתהליך העיבוד של כל אחד ואחד מהם. תה שחור הוא תה עשיר מאוד בטעמו ובעל ארומה חזקה במיוחד. רוב סוגי התה השחור שקיימים בעולם מיוצרים במחוזות הודו וגם בסרילנקה ומהווים אחוז גבוה במיוחד מסך תוצרת התה העולמית. לתה השחור קיימים כמה מינים כגון: תה דרג'ילינג, אסאם, נלגירי, ארל גריי וכהנה. כל זני התה השחור גדלים באזורי גידול ובתנאים שונים זה מזה, כמו: סוג אדמה, תנאי מזג אוויר, טמפרטורה וכדומה מה שיוצר את ההבדל בטעם, ומעניק לכל תה את הניחוח הייחודי שמאפיין אותו.
איך מייצרים תה שחור?
להבדיל מסוגי תה אחרים כמו תה ירוק שמיוצר מהעלים ומהניצן ללא הליך של התססה או התה הלבן שמיוצר אך ורק מהניצן של הפרח, ייצור תה שחור מיוצר מעלים מעובדים שעברו תהליך התססה מלאה. את העלים שנקטפו מניחים על רשת במבוק שדרכה מועבר אוויר חם הגורם לייבוש העלים, כשהמטרה היא שיאבדו את הלחות שלהם. השלב הבא הוא שלב ההתססה בו מתחילים לקפל ולגלגל את העלים לצורות שונות. לאט לאט העלה מתחיל לשנות את צבעו והופך מירוק לחום או אדום חזק עד לצבע שחור. התסיסה שלו אורכת בערך שלוש שעות וחשוב להקפיד לעצור בזמן אחרת התה עשוי לקבל טעם מר במיוחד. השלב הסופי הוא ייבוש של העלים באוויר חם על ידי כלי גדול שמסייע להסיר את כל שאריות הלחות ולהגיע לכדי 3% לחות בלבד שנותרת על העלה.
אלו סוגי תה שחור יש?
ישנם מספר סוגים של תה שחור שכל אחד מהם עבר תהליך עיבוד והתססה שונים ולחלקם הוספו תבלינים המחזקים את הטעם שלהם.
תה ארל גריי – הוא תה אנגלי טיפוסי בעל טעם של ברגמוט. הברגמוט הינו פרי הדר קטן שגדל לרוב בקלבריה. המתכון הקלאסי של תה הארל גריי, הוענק על ידי סיני לארל גריי בכבודו ובעצמו שהיה ראש הממשלה של בריטניה במאה ה- 19. לתה יש טעם חזק וארומה ומיוחדת.
תה צ'אי מסאלה – אם אתם רוצים להרגיש את ניחוחות הודו ולהיזכר בטיול שלכם, צ'אי מאסלה הוא בהחלט התה עבורכם. תה זה מביא עמו את כל הניחוחות הקסומים והחמים של הודו. צ'אי מסאלה הוא למעשה תערובת של עלים הודיים שאליהם הוסיפו תבלינים כגון: קינמון, הל, ג'ינג'ר, ציפורן ואפילו פלפל שחור. נהוג לשתות את תה הצ'אי מסאלה כמו ששותים אותו בהודו – חם ובתוספת של חלב וסוכר.
דרג'ילינג – מדובר במחוז בהודו שידוע בייצור תה איכותי שגם קרוי על שמו. תה הדרג'ילינג מועדף על כל סוגיו של התה השחור והוא מכונה גם 'השמפניה' של התה העולמי, בשל התנאים המשובחים בהם הוא גדל. מדובר בתה קלאסי שמאוד אהוב על בית המלוכה הבריטית.